Duboš Gradnja

d.o.o.

Energetski pregledi i certificiranje

Ovlaštenje P-1/2010

Od 01. srpnja 2013. g. sve zgrade – bilo da je riječ o postojećim stambenim, poslovnim, mješovitim, javnim ili nestambenim zgradama ili pak novogradnji, pa čak i zgradama u fazi gradnje, svi objekti koji se žele prodati – moraju imati energetski certifikat i jasno iskazano koliko energije troše za grijanje, hlađenje i ventilaciju.

Vlasnik nekretnine – fizička osoba koja nema energetski certifikat, a nekretninu prodaje ili je daje u najam bit će kažnjena s deset tisuća kuna, dok su kazne za pravne osobe daleko veće i iznose do 100.000 kuna.

Energetski pregled stana ili kuće je ključan nezaobilazan korak u analizi učinkovitosti potrošnje energenata i vode, kontroli potrošnje i smanjenja troškova potrošnje energije u građevinama. Cilj energetskog pregleda građevine je prikupljanjem i obradom podataka o građevini te svim tehničkim sustavima u građevini utvrditi energetskih svojstava građevine, odrediti mjere poboljšanja energetskih učinkovitosti te izraditi analize troškova i benefita provođenja mjera.

Energetskim pregledom ćemo profesionalno ustanoviti :
– građevinske karakteristike toplinske zaštite i potrošnje energije
– energetska svojstva sustava grijanja, ventilacije i hlađenja
– energetska svojstva sustava za pripremu potrošne tople vode, potrošnje pitke i sanitarne vode
– energetska svojstva sustava potrošnje električne energije, pojedinih grupa trošila i ostalih tehničkih sustava u građevini

Po obavljenom energetskom pregledu izvršit ćemo Vam prijedlog mjera za poboljšanje energetske učinkovitosti prema stvarnim uvjetima iz analiza i proračuna te izraditi izvješće o energetskom pregledu, izdati energetski certifikat koji ujedno može biti ispunjenje i vaše zakonske obaveze prema: „Zakonu o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji“.